Saturday, April 21, 2018

17. Dan

  Popoldne, okoli 13ih, sva komaj ujela avtobus za Alcorcon. Po dolgem, nestrpnem čakanju na profesorja, sva dobila informacijo, da morava uro izpustiti, ker je preprosto zmanjkalo mest v učilnici.
    Preostalo popoldne sva se brezglavo sprehajala po različnih ulicah in trgih, med njimi je bil tudi elegantni trg, Plaza de Oriente. 
   Trg zo zasnovali leta 1811 pod Josephom Bonapartejem. Da bi zgradil ta trg, je moral porušiti številne spomenike in cerkve, ki so tedaj obdajali Kraljevsko palačo. Njegov namen je bil postaviti nekakšne Elizijske poljane, ki bi segale od tega trga do vodnjaka boginje Kibele na Plaza de la Cibeles. Na srečo so ta načrt opustili; drugače bi Madrid med mnogimi drugimi spomeniki izgubil tudi Samostan kraljevskih bosonogih sester. Sedanji trg je iz časa vladavine Izabele II. Kipi španskih kraljev in kraljic v vrtovih so bili prvotno namenjeni za vrh Kraljevske palače, obrnjene proti trgu, vendar so bili za to dejanje pretežki. Kraljica Izabela II. je menda sanjala, da so se kipi med potresom zrušili nanjo. 

No comments:

Post a Comment